Στο Ιερό Έδαφος της Χριστιανοσύνης (video, pics)

Ταξίδι στο χρόνο… Ταξίδι μέσα από την έρημο Νεγκέβ για να φθάσουμε στους Άγιους Τόπους.
Νίκος Γαβαλάς
03/08/2016 • 13:03
Άγιοι Τόποι
  • shares
Ιερουσαλήμ: Αποστολή, Νίκος Γαβαλάς
 
Ταξίδι στο χρόνο… Ταξίδι μέσα από την έρημο Νεγκέβ για να φθάσουμε στους Άγιους Τόπους. Από την Μπερ Σεβά στον νότο του Ισραήλ όπου βρισκόμαστε με την αποστολή του Ολυμπιακού για τον κρίσιμο αγώνα με την Χαποέλ Μπερ Σεβά, διασχίσαμε την έρημο, τα χωριά των Βεδουΐνων για να βρούμε τις εύφορες περιοχές του Ισραήλ πριν καταλήξουμε στην Ιερουσαλήμ.

Πρόθεση μας είναι να σας «ταξιδέψουμε» στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που έχει τις ρίζες της 3.000 χρόνια πίσω. Να «μπερδευτείτε» μαζί με τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους προσκυνητές μέσα από τα τείχη στις τέσσερις συνοικίες, τη χριστιανική, την εβραϊκή, τη μουσουλμανική και την αρμενική. Το ταξίδι στο χθες και το σήμερα αρχίζει…

Ο κήπος της Γεσθημανής


 
Πριν περάσουμε το κατώφλι της Παλιάς Πόλης, στεκόμαστε στην ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ, στο Όρος των Ελαιών. Το Μαρτύριο του Χριστού, η προδοσία του στον Κήπο της Γεσθημανής και η Ανάληψή του στους Ουρανούς είναι οι «εικόνες» που περνούν από μπροστά μας.

Το σημείο που κρεμάστηκε ο Ιούδας
 

 
Στο βάθος αντικρίζουμε το σημείο όπου κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία του Χριστού.

Ο Τάφος της Παρθένου
 


 
Μία επιβλητική σκάλα της εποχής των σταυροφόρων μας οδηγεί στην υπόγεια εκκλησία σε σχήμα σταυρού. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ ενταφιάστηκε η Παρθένος Μαρία.

Τείχη στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
 

 
Αφήνοντας το Όρος των Ελαιών κατευθυνόμαστε προς την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Περνώντας το κατώφλι της, αντικρίζουμε τα καλοδιατηρημένα τείχη της. Κάτω από τον καυτό ήλιο με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς, κάνουμε «διαδρομές» στο χρόνο, με στάσεις στο σήμερα. Συνειδητοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο έχει αξιοποιηθεί στον απόλυτο βαθμό τη Παλαιά Πόλη για να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες.
Παράλληλα, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς υπάρχουν συχνοί έλεγχοι σε αρκετά σημεία. Απολύτως λογικό και κατανοητό. Ιδιαίτερη ανάλυση δε χρειάζεται για μία περιοχή που έχει βιώσει τα μύρια όσα. Και πάντα βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλη.

Το Τείχος των Δακρύων
 

 
Πρόκειται για τον ιερότερο χώρο του Ιουδαϊσμού, το Τείχος των Δακρύων. Πιστεύεται ότι αποτελεί τμήμα του μεγάλου τείχους του ναού που έκτισε ο Ηρώδης τον 1ο αιώνα π.Χ.

Προσευχή
 

 
Οι άνδρες προσεύχονται δεξιά και οι γυναίκες αριστερά του Τείχους των Δακρύων. Υπάρχουν πιστοί που επισκέπτονται το χώρο καθημερινά και διαβάζουν ολόκληρο το Βιβλίο των Ψαλμών. Επιπλέον, αρκετοί αφήνουν σημειώματα με προσευχές ανάμεσα στις πέτρες.

Τείχος από την εποχή της Βίβλου
 

 
Το μοναδικό σημείο της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ που έχει διασωθεί από την εποχή της Βίβλου είναι ένα κομμάτι τείχους που ανακαλύφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη διαδρομή προς τη χριστιανική συνοικία.

Άρωμα Ελλάδας
  

 
Ένα ψηφιδωτό που κοσμεί κεντρικό σημείο της Ιερουσαλήμ, μας κάνει ξανά υπερήφανους για το παρελθόν μας.

Μετόχιον Γεσθημανής
 

 
Απέναντι από την Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου στο βράχο του Γολγοθά. Είναι ο χώρος που αφαίρεσαν τα ρούχα του Χριστού πριν από τη Σταύρωση.
 

 Μέσα από την κύρια είσοδο της Εκκλησίας, δύο σκάλες οδηγούν στο Γολγοθά, που στα εβραϊκά σημαίνει κρανίου τόπος. Η Αγία Τράπεζα είναι τοποθετημένη πάνω από τη βραχώδη άκρη όπου πιστεύεται ότι στερεώθηκε ο Σταυρός του Χριστού. Ο βράχος του Γολγοθά φαίνεται μέσα από το προστατευτικό τζάμι γύρω από την Αγία Τράπεζα. Στον Πανάγιο Τάφο δημιουργούνται τεράστιες ουρές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος που μπορεί να αφιερώσει κάποιος μέσα στον ιερό χώρο. Όμως, η εμπειρία του να βρίσκεσαι στον ιερότερο χώρο της Χριστιανοσύνης, δίχως υπερβολή προκαλεί δέος.
Γράψτε το σχόλιο σας...