Τι λέτε κύριε Πρωθυπουργέ;

0
Νίκος Γαβαλάς
21/04/2014 • 15:52
Τι λέτε κύριε Πρωθυπουργέ;
  • shares

Και αν την επόμενη φορά η φωτοβολίδα δεν σταματήσει στον πάγκο, ή δεν περάσει ξυστά απ' το αυτί, ή δεν «τρακάρει» σε πλάτη ή παπούτσι, τότε θα έχουμε θύματα: ποδοσφαιριστή, προπονητή, δημοσιογράφο, φίλαθλο, ή ακόμη - ακόμη κάποιο από τα παιδιά που μαζεύουν τις μπάλες. Είναι καθαρά θέμα τύχης που δεν μετράμε νεκρούς στις μέρες μας.

Διότι παλαιότερα είχαμε. Από φωτοβολίδα, στο Αλκαζάρ σε αγώνα της Α' Εθνικής. Όμως, εκείνη η τραγωδία, δεν έγινε για κανέναν μάθημα. Ή μάλλον ξέφτισε στο πέρασμα των δεκαετιών. Τα σημερινά «παιδιά» της εξέδρας πιθανότατα να μην την γνωρίζουν καν. Οι μεγαλύτεροι, ωστόσο, τι κάνουμε για να τους την υπενθυμίζουμε; Τίποτα.

Αντιθέτως, συγκρίνουμε παραβατικές συμπεριφορές, σε μία προσπάθεια να απονείμουμε δικαιοσύνη. Μάλλον τούτος είναι ο νόμος της ζούγκλας. Το να επικρατούμε την επιβολή του για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα εκδίκησης, είναι ίσως το πιο ανησυχητικό σημείο των καιρών μας. Στο βωμό της εκδίκησης επιτρέπουμε τα πάντα. Ακόμη και το αίμα δεν μας σοκάρει πια. Στον πόλεμο, όλα επιτρέπονται.
 
Όχι, δε θα κάνουμε ψυχανάλυση. Ούτε θα ζητήσουμε από τους υπεύθυνους των ομάδων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Δεν βλέπουμε το νόημα. Η λύση είναι απλή και συνάμα σύνθετη. Σύνθετη, διότι απαιτείται να λειτουργήσουμε επιτέλους και στο ποδόσφαιρο, με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Διαφωνούμε κάθετα με μία απόφαση της κεντρικής εξουσίας, ανάλογη με εκείνη που έλαβε η Θάτσερ για αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων απ' τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ώστε να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα της βίας. Όμως, μπορούμε να εφαρμόσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των προηγμένων ποδοσφαιρικά κοινωνιών, ως προς το μηχανισμό εφαρμογής των ποινών.

Για σκεφθείτε τι θα είχε συμβεί σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, αν η νύχτα γινόταν μέρα από τις αμέτρητες φωτοβολίδες που άναβαν οι θεατές; Αν δεχόταν αντικείμενο στο πρόσωπο ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας μπροστά απ' τον πάγκο της; Αν μία φωτοβολίδα έπεφτε απ' την εξέδρα, αλλά δεν έβρισκε το στόχο της και τραυμάτιζε στο πόδι ποδοσφαιριστή της γηπεδούχου ομάδας; Για να μην θυμηθούμε την ευαισθησία της UEFA για ρατσιστικές συμπεριφορές.
         
Έχετε την εντύπωση ότι θα άρχιζε ή θα ολοκλήρωνε ο διαιτητής έναν τέτοιο αγώνα; Ή η πειθαρχική επιτροπή της UEFA θα επέβαλε ποινή - χάδι (κάποιο χρηματικό πρόστιμο) στην ομάδα; Συγνώμη, αλλά το πειθαρχικό δίκαιο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι αυστηρό και παράλληλα εφαρμόσιμο. Για το λόγο αυτό το τρέμουν όλες οι ομάδες. Και «τρέχουν» οι παράγοντές της για να πείσουν τους οπαδούς ώστε να έχουν σωστή συμπεριφορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γιατί να μην εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο της UEFA και στις εγχώριες διοργανώσεις μας; Δεν βολεύει τον υπέροχο λαό μας; Τους ψηφοφόρους μας; Τι λέτε κύριε Πρωθυπουργέ; Και απευθύνουμε σε εσάς το ερώτημα (που μόνο ρητορικό δεν είναι) γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο αγαπάτε το ποδόσφαιρο.

Αν πραγματικά θέλετε να αφήσετε έργο στις επόμενες γενιές (και όχι λίστα από νεκρούς στα γήπεδα, όπου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε), αντιγράψτε το μοντέλο της UEFA. Τόσες και τόσες αντιγραφές ευρωπαϊκών μοντέλων μάς επέβαλλαν, με το έτσι θέλω, οι εταίροι μας με τα μνημόνια. Ας κάνουμε και μία από μόνοι μας.

Κύριε Σαμαρά, δεν χρειάζεται να συστήσετε κάποια επιτροπή (όπως γνωρίζετε, έτσι αποφεύγουμε την επίλυση των προβλημάτων). Την πολιτική σας βούληση έχει ανάγκη ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Διότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει κομμάτι του πολιτικού κόσμου που «κλείνει το μάτι» στις συνθήκες ζούγκλας στα ελληνικά γήπεδα, ώστε ο κόσμος να ξεχνάει τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητάς του. Δεν το νομίζουμε, κύριε Σαμαρά...

Γράψτε το σχόλιο σας...